Omulețul Palme d`Or mai primește o palmă

Omulețul Palme d`Or mai primește o palmă
Publicat: 28/02/2013, 11:42
Actualizat: 18/05/2015, 17:43

Nu toată lumea ia premii la Cannes sau la Berlin în cinematografia românească. Și nu toți sunt regizori. Există actori, producători, scenariști, directori de imagine, monteuri, sunetiști, scenografi, compozitori, artiști ai machiajului pentru care premiile Gopo sunt visul și răsplata muncii lor, de multe ori de înaltă calitate, adunată într-un film.

Pentru toți concurenții înscriși anul acesta în competiția omuleților de aur, prezența ultimului film al lui Cristian Mungiu ar fi fost o onoare. Fiecare statuetă, la orice categorie, ar fi cântărit mai greu, ar fi fost mai strălucitoare, cu Mungiu în concurs.

Dincolo de câștigători și învinși, festivitatea premiilor Gopo înseamnă un moment împreună al breslei cinematografice din România. O seară în care creatorii români de cinema sunt vizibili și în ochii românilor, nu numai ai străinilor. Este un neprost obicei, care se opune destrămării breslei cineaștilor, fapt întâmplat, de pildă, cu cea a jurnaliștilor, care nu mai au o organizație profesională reprezentativă, nu mai au premii anuale, nu mai nasc tradiție, prestând fiecare pentru sine la locul de muncă.

Domnul Mungiu a dorit ca filmul său, premiat la Cannes, nu numai să nu fie înscris în concursul premiilor Gopo, dar să nu fie nici măcar pomenit, la nicio categorie, în nicio situație legată de această manifestare.

Ca și cum n-ar exista.

Gestul d-sale nu vine din senin. În primăvara anului trecut, a refuzat să arate „După forme de relief” (îi spun așa ca să respect dorința d-lui Mungiu) la TIFF, importantul festival cinematografic al Clujului și Sibiului, aflat pe harta internațională a filmului. În schimb, l-a adus toamna, în festivalul său „Les films de Cannes à Bucarest”, numai, firește, alături de pelicule străine.

Producătorilor emisiunii CineTePrinde, pe care o realizez la ProCinema și în care au fost prezentate, de-a lungul anilor, numai filme de nivel înalt ale cinematografiei mondiale și românești, le-a ieșit părul prin căciulă până când au obținut de la compania d-lui Mungiu dreptul de difuzare pentru „Occident”, „4,3,2″ și „Amintiri din epoca de aur”, iar pentru „După forme de relief” cu care, firesc, voiam să rotunjesc integrala Mungiu, nu-l au nici astăzi. Cu ce l-o fi supărat pe dl Mungiu prezentarea filmului său celor aproape 100.000 de telespectatori români ai emisiunii de la ProCinema? Nu știu.

Și acum, disprețul afișat pentru premiile Gopo – de fapt pentru ceilalți cineaști români care au lansat filme anul trecut. Dl. Mungiu Mondialu e un boier internațional, nu se amestecă el cu rândașii români.

Nici măcar original nu este dl Palme d`Or, nu face decât să copieze atitudinea de anul trecut a d-lui Un Certain Regard, Cristi Puiu, cu al său „Aurora”, față de cinematografia românească pentru români.

Ajungi să te întrebi cine urmează să dea cu tifla la anul, Corneliu Porumboiu cu foarte interesantul și dificilul său nou film aproape terminat, dacă mai ia un premiu pe-afară? Nu, nu cred că Porumboiu s-ar gândi vreodată să fie arogant și disprețuitor, nu toți cineaștii români de marcă au un caracter de duzină.

Bineînțeles, este dreptul incontestabil al d-lui Mungiu de a proceda așa.

Bineînțeles că „După forme de relief” este, așa cum mi-am exprimat opinia în scris, un film deosebit de valoros, de referință pentru cinematografia românească, și ar fi luat cu siguranță nu doar un premiu Gopo – n-ar fi fost bine să le vedem și noi, nu doar Cannes-ul, pe Cosmina Stratan și Cristina Flutur, încununate cu lauri, la ele acasă? Nu, zice dl Mungiu.

Dar dacă s-ar fi repetat situația de anul trecut, când, împotriva voinței violent exprimate de dl Puiu, „Aurora” a fost nominalizată și premiată în absență, mânjind cu penibil festivalul cinematografiei românești, mi-aș fi dat fără să ezit demisia din juriul de nominalizare din care am făcut parte anul acesta.

Lipsa lui, totuși, „După dealuri” doare. Ceea ce nu înseamnă că nu există realizări de excepție în această selecție Gopo.

Prin urmare, n-am a mai spune despre palma dată de dl Mungiu omulețului Gopo, pe lângă Palme d`Or primită de acesta în 1957, decât: „Al lui să fie păcatul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024